Literatuur en huiswerk dag 2

Beste Deelnemer,

Dag 1 zit er op en we gaan nu over drie weken alweer aan de slag met de tweede dag van de cursus Professionele en persoonlijke moed.

Op deze pagina vind je de literatuur en de huiswerkvragen die bij dag 2 horen.

Allereerst een overzicht van alle literatuur. Ook een video van een TedTalk behoort tot het huiswerk. Die staat na de literatuur. Vervolgens een blok met de vragen. Tenslotte het contactformulier waarmee je het huiswerk in kunt dienen.

De volgende bijeenkomst is op woensdag 25 november. Start om 9.30 en einde uiterlijk 16.30 uur.

Succes!

Het leeswerk

Arum, S. van en Vögtlander, L. , Mei 2016, Eerst samenwerken voor veiligheid, dan samenwerken voor risicogestuurde zorg,(24 pagina’s) 

Regtop, K 2016 Veilig Thuis is een probleem, Wat? (1p) 

Huiswerkvragen

 1. Wat leert Hameeda’s hoofdstuk over het verlies van haar moeder je over moed en kwetsbaarheid?
 2. Wat bedoelen van Arum en Vögtlander met Eerst samenwerken voor veiligheid, dan samenwerken voor risicogestuurde zorg? Wat is het grote voordeel voor de cliënt van dit model? 
 3. Wat wordt bedoeld met de uitspraak dat goede hulp altijd in ontwikkeling is en waarom is dat hulp die goed doet? Op welke wijze laat jij je daardoor inspireren?
 4. Noem drie soorten ongemak die jij kent in het contact met cliënten en beschrijf hoe je daarmee om gaat. Welke plaats neemt cliëntfeedback in in je dagelijkse werk en hoe verbind je dit met ervaringsdeskundigheid en herstel?
 5. Welk patroon benoemen Drion en Regtop in hun blogs teneinde de hulpverlening structureel te willen verbeteren? 
 6. Welke les trek je uit het verhaal over Mrs A. van Alice van der Pas. Hoe ga je deze les in je praktijk toepassen en waar dien je dan op te letten? 
 7. Wat is tacit knowledge, en wat is de kracht en de zwakte ervan? Wat is jouw tacit knowledge (verborgen schat) als het om moed gaat en hoe zet je deze in?
 8. Welke kernboodschap met betrekking tot de ketenaanpak haal je uit het artikel: Veel dieper en breder naar huiselijk geweld kijken. Hoe vertaal je dit naar jouw praktijk, welke relatie heeft dit tot het thema moed? 
 9. Video: Shridar Venkatapuram betoogt dat het verbeteren van het gezondheidssysteem verder gaat dan het krijgen van spullen naar de mensen. Welke twee factoren noemt hij om het gezondheidssysteem te verbeteren?  Welke relatie heeft dit met moed? Let op: omdat het een video betreft is het handig te kijken met pen en papier bij de hand.

Casusvragen

Tijdens de eerste dag hebben we je gevraagd om een casus in te brengen voor deze dag. Dit zijn de casusvragen, die je hieronder ook als download terugvind:

 1. Om wie gaat het en wanneer speelde het? 
 2. Wat waren de zorgen? 
 3. Waardoor kwam jij als hulpverlener in beeld? 
 4. Wat deed jij? 
 5. Wat deden andere betrokken ketenpartners?
 6. Hoe liep het af en hoe is het nu? 
 7. Hoe kijk je hierop terug? 
 8. Zijn er dingen die je anders zou doen? En welke dingen zou je hetzelfde blijven doen?

Indienen huiswerk

Je kan hieronder het formulier met de casusvragen downloaden, deze ontvangen we graag van je terug uiterlijk vrijdag 29 januari gemaild aan: info@moedigemensen.nl

De casusbeschrijving mag maximaal 2 A4 zijn.

Ook kan je de huiswerkvragen downloaden. Deze maak je voor jezelf en kan je zo bewaren en bij de hand houden als je de literatuur leest

Presentatie dag 2