Persoonlijke en professionele Moed in de aanpak van geweld in relaties

Persoonlijke en professionele Moed in de aanpak van geweld in relaties

Wanneer sprong jij voor het laatst in het diepe op je werk?

Hoe kan jij de brug slaan tussen ervaringsdeskundigheid en professionals?

Wanneer heb je gezwegen wanneer je eigenlijk op had willen staan?

Er wordt moed gevraagd in het herkennen en aanpakken van geweld. Het vraagt kwetsbaarheid en stevigheid. Hoe kunnen we onszelf en anderen daarin bemoedigen? Bovenstaande uitspraken zijn vormgegeven op kaarten die we in in 2017 in samenwerking met ontwerper  Florence Weidema maakten als inspiratie voor de cursus. Meer informatie is te vinden op de website www.moedigemensen.nl. Daar zijn ook links naar artikelen die we schreven voor Sozio (2018) en het Vakblad Sociaal Werk (2019). Op de website leggen wij meer uit over het Moed programma en het doel.

Moed noemde Aristoteles al de deugd aller deugden en is een heel geschikt voertuig om ons eigen handelen te bevragen. Soms tonen we grote moed, en soms verschuilen we ons ook. Dat laatste kan het aanpakken van geweld in relaties in de weg staan. Recentelijk zagen wij  dat ook kennisinstituut Movisie het moed thema agendeert, helaas zonder enige bronvermelding of verwijzing naar ons werk dat wij ook daar al jaren geleden onder de aandacht brachten. Daarom belichten we in deze post nog eens ons werk en de perspectieven op moed.

 

Cursus Moed in de aanpak van geweld

 

Er worden veel verschillende soorten vaardigheden gevraagd in de aanpak van geweld. De vonk kan overspringen in het vermogen om echt contact te maken en aan te sluiten. Door in te zoomen, nabij te zijn en door te vragen ontstaat een diepgaander beeld. Daarnaast is het van belang om regelmatig uit te zoomen, gewelds- en relatiepatronen helder te benoemen en te reflecteren op een volgende stap. In 2017 ontwierpen wij daarom deze cursus door meerdere perspectieven met elkaar te verweven en onze ervaring meer te integreren in ons handelen.

 

Lees het blog verder op LinkedIN

Dr. S. Dijkstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *